Rak a… alkohol – Wokół raka – Forum

0

Czy wiecie, iż alkohole etylowe zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego? Zapada na niego średnio co 20 mężczyzna i co 18 kobieta. Według badań, wystarczy 30g alkoholu dziennie, aby zwiększyć ryzyko zachorowania do 25%. Nadmiar alkoholu zwiększa także prawdopodobieństwo zachorowania na raka górnych dróg oddechowych. Aż 75% ludzi chorych na raka przełyku w USA było spowodowanych nadmiernym spożyciem napojów alkoholowych… W przypadku raka wątroby, alkohol nie jest jego bezpośrednią przyczyną, ale zwiększa ryzyko zachorowania. “Jak to się dzieje, że alkohol wpływa pośrednio lub bezpośrednio na powstanie i rozwój różnych nowotworów? Została wysunięta hipoteza, że nie sam alkohol etylowy, ale produkt jego metabolizmu – aldehyd octowy jest czynnikiem kancerogennym (rakotwórczym). Dokładnie, aldehyd octowy zaburza naturalne mechanizmu naprawy DNA, co przyczynia się do zwiększenia ryzyka mutacji i powstania nowotworu. Ponadto alkohol może zwiększać aktywność innych czynników rakotwórczych, takich jak tytoń. U osób które i palą, i piją ryzyko zachorowania na raka np. krtani wzrasta aż do 35%!” (“International Journal of Cancer”, tłum. Justyna Kotlicka) Więc: ku przestrodze… 😉

2007-10-20 18:37:10

odpowiedz