Rak to niekontrolowana proliferacja nieprawidłowych komórek w jednej lub kilku tkankach organizmu prowadząca do ich zniszczenia. Rola diety w rozwoju raka jest złożona. Teraz wiemy, że niektóre pokarmy przeciwnowotworowe mogą chronić organizm przed rakiem, a inne sprzyjają pojawianiu się komórek przedrakowych. Specjalna dieta przeciwnowotworowa ma na celu włączenie wszystkich składników odżywczych, które mogą pomóc organizmowi ograniczyć wzrost komórek rakowych.
Najważniejsze punkty specjalnej diety na raka:
- Ogranicz pokarmy bogate w cukier i tłuszcze nasycone
- Spożywaj więcej błonnika pokarmowego
- Stosuj dietę bogatą w owoce i warzywa
- Unikaj nadmiaru czerwonych mięs i wędlin
- Zmniejsz spożycie alkoholu
Specjalna dieta przeciwnowotworowa ma wiele zalet, pozwala:
- Osiągnij i utrzymaj zdrową wagę
- Zapobiegaj wystąpieniu raka i unikaj nawrotów
- Uzbrój ciało, aby lepiej broniło się przed rakiem
- Lepsze wsparcie stosowanych zabiegów (chemioterapia, radioterapia itp.)
- Zrekompensować wydatki organizacji związane z walką z chorobą
- W każdym razie poniższe zalecenia nie powinny zastępować leczenia przeciwnowotworowego. Żywność to kolejna broń przeciwko rakowi, a nie jedyna broń przeciwko rakowi.
Rola diety w rozwoju raka jest złożona. Niektóre produkty spożywcze są pełne cząsteczek przeciwnowotworowych, których codzienne spożywanie ograniczałoby wzrost komórek przedrakowych. Wydaje się jasne, że żadna pojedyncza żywność lub suplement nie jest w stanie samodzielnie ochronić przed rakiem. Musimy raczej skupić się na szerokiej gamie cząsteczek przeciwnowotworowych, spożywanych w dużych ilościach i stale.
Musimy także ograniczyć żywność prorakotwórczą lub taką, która tworzy środowisko sprzyjające powstawaniu nowotworów. Zapobieganie nowotworom jest zatem możliwe do pewnego stopnia. W 2007 roku Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (FMRC) opublikował raport z 10 zaleceniami dotyczącymi zapobiegania rakowi. Ten raport jest wynikiem największego w historii badania dotyczącego związku między nawykami stylu życia a rakiem. W ciągu 5 lat oceniono 500 000 badań, a także czynniki ryzyka dla 17 rodzajów raka. Rekomendacje pochodzą od 21 emerytowanych ekspertów, którzy współpracowali z 234 onkologami.