4% przypadkówNarażenia zawodowe

0

3,6% przypadkówEkspozycja na promieniowanie UV: 3,1%Promieniowanie jonizujące: 1,9% przypadkówNiewystarczająca aktywność fizyczna: 0,9% przypadkówNiektóre hormony: 0,8% przypadkówBrak karmienia piersią: 0,5%Zanieczyszczenie powietrza zewnętrznego: 0,4%Arsen i benzen: 0,1%Jeśli chodzi o dietę,

5,4% przypadków raka jest związanych ze złą dietą (brak owoców i warzyw, brak błonnika, nadmierne spożycie przetworzonego czerwonego mięsa), a 5,4% z nadwagą związaną z przejadaniem się.Jeśli chodzi o hormony, obejmują one leczenie hormonalne menopauzy (0,6% przypadków) i pigułkę antykoncepcyjną (0,2% przypadków, wiedząc, że zapobiega ona większej liczbie nowotworów niż powoduje).

Tytoń, żywność i alkohol:3 główne przyczyny rakaDość wyraźnie widzimy, że 3 czynniki najbardziej zaangażowane w ryzyko zachorowania na raka we Francji to tytoń, dieta i nadwaga oraz alkohol. Są to zatem 3 przyczyny, na których możemy działać na co dzień. Ograniczenie spożycia tytoniu i alkoholu wydaje się być dwoma najłatwiejszymi sposobami zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka w populacji.

Jeśli chodzi o dietę, trzy najważniejsze czynniki ryzyka to: brak owoców i warzyw (poniżej 300 g dziennie), brak błonnika (poniżej 25 g dziennie) oraz nadmierne spożycie wędlin i przetworzone mięso. Istnieje zatem realna stawka w promowaniu zdrowszej diety, połączonej z intensywniejszym uprawianiem sportu (co chroni przed niektórymi nowotworami oraz zmniejsza ryzyko nadwagi).

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj