Zanieczyszczenie żywności

0

 lub arsen (zanieczyszczenie wody pitnej);oraz biologiczne czynniki rakotwórcze, takie jak infekcje wywołane przez niektóre wirusy, bakterie lub pasożyty.Za pośrednictwem swojej wyspecjalizowanej agencji, Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), WHO utrzymuje tę klasyfikację czynników rakotwórczych.Zachorowalność na nowotwory znacznie wzrasta wraz z wiekiem,

najprawdopodobniej z powodu rosnącej akumulacji czynników ryzyka określonych nowotworów oraz faktu, że mechanizmy regeneracji komórek generalnie tracą wydajność z czasem.Czynniki ryzyka rakaPalenie, spożywanie alkoholu, niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej i zanieczyszczenie powietrza to czynniki ryzyka raka (i innych chorób niezakaźnych).Niektóre przewlekłe infekcje, które szczególnie dotykają kraje o niskim i średnim dochodzie, są również czynnikami ryzyka zachorowania na raka.

Około 13% nowotworów zdiagnozowanych na całym świecie w 2018 r. było spowodowanych infekcjami rakotwórczymi, w tym Helicobacter pylori,HPV, wirus zapalenia wątroby typu B, wirus zapalenia wątroby typu C i wirus Epsteina Barra (3).Wirusy zapalenia wątroby typu B i wirusy zapalenia wątroby typu C zwiększają ryzyko raka wątroby, podczas gdy niektóre typy HPV zwiększają ryzyko raka szyjki macicy.

Zakażenie wirusem HIV znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, takiego jak rak szyjki macicy.Jak zmniejszyć ciężar raka?Obecnie 30 do 50% nowotworów można zapobiegać, unikając czynników ryzyka i stosując strategie zapobiegania oparte na dowodach. Obciążenie chorobą nowotworową można również zmniejszyć poprzez wczesne wykrywanie oraz odpowiednie leczenie i postępowanie z pacjentami. Wiele nowotworów ma duże prawdopodobieństwo wyzdrowienia, jeśli zostaną wcześnie wykryte i odpowiednio leczone.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj