Jakie pokarmy mogą zakłócać chemioterapię? Nie zaleca się spożywania nadmiernych ilości przeciwutleniaczy i suplementów diety innych niż przepisane przez doradcaa. Jest to przeciwwskazana żywność o wysokim indeksie glikemicznym, z dodatkiem nadmiaru cukru. Bardzo dobrze równoważy spożycie białka. Przeciwwskazane są grejpfrut, ziele dziurawca, goryczka, żeń-szeń, miłorząb dwuklapowy, a także suplementy zawierające te rośliny.
Czy odżywianie może pomóc zmniejszyć nieprzyjemne skutki chemioterapii?
Istnieją pewne wskazania, które mogą pomóc pacjentowi: spożywanie posiłków o stałych godzinach, spożywanie pokarmów suchych lub o konsystencji, którą najlepiej toleruje, spożywanie posiłków w określonych odstępach czasu. Wyeliminuj potrawy zbyt słodkie, zbyt tłuste lub pikantne, smażoną cebulę, tłuste sosy, smażone lub wędzone potrawy. Utrzymuj określoną pozycję ciała podczas posiłku, spożywaj posiłki w temperaturze pokojowej, unikaj podawania posiłków w bardzo gorących pomieszczeniach lub o silnym zapachu jedzenia, unikaj metalowych sztućców. Ponownie, personalizacja jest bardzo ważna w każdym przypadku.
Czy są pokarmy, które pacjenci z rakiem powinni całkowicie wyeliminować?
Należy unikać cukru, przetworzonej żywności, wędlin, nadmiaru czerwonego mięsa, margaryny, konserw, teflonu, rafinowanych zbóż, produktów wędzonych.