Czynniki ryzyka raka

0

Historia rodzinna
Niektóre rodziny mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Czasami to zwiększone ryzyko jest spowodowane pojedynczym genem, a czasami kilkoma oddziałującymi genami. Czynniki środowiskowe, wspólne dla rodziny, mogą zmienić tę interakcję genetyczną i prowadzić do raka.

Geny i chromosomy
Dodatkowy lub nieprawidłowy chromosom może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Na przykład osoby z bardziej powszechnym typem zespołu Downa, które mają trzy kopie chromosomu 21 zamiast zwykłych dwóch, mają od 12 do 20 razy większe ryzyko zachorowania na ostrą białaczkę, ale paradoksalnie mniejsze ryzyko zachorowania. nowotwory.

Uważa się, że nieprawidłowości (mutacje), które wpływają na krytyczne geny, przyczyniają się do rozwoju raka. Geny te wytwarzają białka, które regulują wzrost i zmieniają podział komórek oraz inne podstawowe właściwości komórek. Mutacje genetyczne powodujące raka mogą wynikać ze szkodliwego wpływu chemikaliów, światła słonecznego, leków, wirusów lub innych czynników środowiskowych. W niektórych rodzinach te nieprawidłowe geny powodujące raka są dziedziczone.

Dwie główne kategorie tych genów biorących udział w raku to onkogeny i geny supresorowe guza.

Profilaktyka nowotworów obejmuje działania podejmowane w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania. Celem profilaktyki pierwotnej jest powstrzymanie rozwoju raka. Obejmuje to unikanie narażenia na czynniki ryzyka raka i przyjęcie zdrowego stylu życia.
Celem profilaktyki wtórnej jest wykrywanie i leczenie chorób przednowotworowych (np. uszkodzeń wywołanych wirusem HPV lub polipami w ścianach jelita) lub bezobjawowych wczesnych nowotworów.

Nie pal! To najważniejsza zasada zapobiegania nowotworom, zwłaszcza płuc, jamy ustnej, krtani, gardła i przełyku. Podczas palenia do środowiska uwalnianych jest ponad 7000 związków i chemikaliów, które są wdychane przez palaczy i osoby niepalące. Rzucenie palenia i zanieczyszczanie środowiska ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania rakowi.

Zdrowe odżywianie chroni przed rakiem.
Spożycie bogate w żywność pochodzenia roślinnego, taką jak owoce, warzywa, warzywa, produkty pełnoziarniste, fasola i inne rośliny strączkowe, oraz ubogie w wysoko przetworzoną żywność, taką jak żywność gotowa do spożycia lub gotowa do podgrzania, napoje słodzone, między innymi może zapobiegać rakowi. Jedzenie musi być smaczne, szanować lokalną kulturę, dostarczać przyjemności i zawierać potrawy regionalne.

Utrzymuj prawidłową wagę ciała.

Utrzymanie prawidłowej wagi przez całe życie jest jednym z najważniejszych sposobów ochrony przed rakiem. Zdrowa dieta, oprócz dostarczania składników odżywczych, które chronią przed nowotworami, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi. Zaleca się unikanie wysoko przetworzonej żywności i wytwarzanie pokarmów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, fasola i inne zboża, nasiona, orzechy, jako podstawę diety.

Aktywność fizyczna przyczynia się również do utrzymania prawidłowej masy ciała. Do uprawiania aktywności fizycznej nie ma potrzeby stosowania tych modalności, które wymagają wynajmu usług, takich jak siłownie; zajęcia takie jak spacery w czasie wolnym i dojazdy do pracy, jazda na rowerze, taniec itp. są dobrymi opcjami.Tworzenie środowisk, które zachęcają do zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej przez całe życie, ma zasadnicze znaczenie dla kontroli raka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj