Liczne czynniki środowiskowe zwiększają ryzyko zachorowania na raka.

0

Dym tytoniowy zawiera substancje rakotwórcze, które znacznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka płuc, jamy ustnej, gardła, przełyku, nerek i pęcherza moczowego. Zanieczyszczenia powietrza lub wody, takie jak azbest, odpady przemysłowe lub dym papierosowy, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Z pewnością wiadomo, że wiele substancji chemicznych powoduje raka, a wiele innych jest podejrzewanych. Na przykład narażenie na azbest może powodować raka płuc i międzybłoniaka (rak opłucnej).

Narażenie na pestycydy wiąże się z wyższym ryzykiem niektórych nowotworów (np. białaczki i chłoniaka nieziarniczego). Czas między narażeniem na chemikalia a rozwojem raka może trwać wiele lat. Narażenie na promieniowanie jest czynnikiem ryzyka rozwoju raka. Długotrwała ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe, zwłaszcza słoneczne, powoduje raka skóry. Szczególnie rakotwórcze jest promieniowanie jonizujące. Promienie rentgenowskie (w tym tomografia komputerowa [CT]) wykorzystują promieniowanie jonizujące, a osoby, które przechodzą wiele badań z dużymi dawkami promieni rentgenowskich, mają zwiększone ryzyko raka.

Ekspozycja na radioaktywny gaz radon, emitowany przez ziemię, zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc. Generalnie radon szybko przenika do atmosfery i nie powoduje szkód. Jednakże, jeśli budynek jest budowany na gruncie o wysokiej zawartości radonu, radon może gromadzić się wewnątrz budynku, czasami wytwarzając wystarczająco wysoki poziom w powietrzu, aby powodować problemy. Radon jest wdychany do płuc, gdzie może ostatecznie spowodować raka płuc. U osób narażonych, które również palą, ryzyko raka płuc wzrasta jeszcze bardziej.

Wiele innych substancji zostało zbadanych jako możliwe przyczyny raka, ale potrzebne są dalsze badania, aby zidentyfikować te chemikalia, które zwiększają ryzyko raka. Według sondażu przeprowadzonego przez Uniwersytet Sorbony w Paryżu, gdy udział ultraprzetworzonej żywności w diecie wzrósł o 10%, ilość wykrytego raka wzrosłaby o 12%. Więc trzymaj się z dala od tego rodzaju jedzenia.

Utrzymuj prawidłową wagę ciała i ćwicz aktywność fizyczną Szanse na rozwój raka są większe, jeśli masz nadwagę. Zdrowe odżywianie może zapobiec około jednej trzeciej wszystkich przypadków raka. Aktywność fizyczna jest również ważna, ponieważ im więcej się ruszasz, tym większa jest Twoja ochrona przed rakiem.

Ponieważ aktywność fizyczna promuje równowagę hormonalną, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i skraca czas przejścia przez przewód pokarmowy, pomożesz zapobiegać rakowi jelita i piersi.Karmienie piersią. Karmienie piersią chroni matki przed rakiem piersi, a dzieci przed otyłością u dzieci. Karmienie piersią to pierwsza czynność zdrowego odżywiania.

Co trzy lata poddawaj się badaniu przesiewowemu na raka szyjki macicy. Zaleca się, aby kobiety w wieku od 25 do 64 lat poddawały się badaniu profilaktycznemu co trzy lata. Dzięki temu testowi, znanemu również jako wymaz Pap, możliwe jest wykrycie zmian w komórkach szyjki macicy. Zaszczepić się przeciwko HPV. HPV to wirus związany z rakiem szyjki macicy. Szczepionka HPV jest dostępna w SUS i jest zalecana dla dziewcząt w wieku 9-14 lat i chłopców w wieku 11-14 lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj