Możliwe przyczyny raka

0

Proces powstawania raka nazywa się karcynogenezą. Zwykle występuje powoli i może minąć kilka lat, zanim komórka nowotworowa rozmnoży się i doprowadzi do widocznego guza w badaniach obrazowych, takich jak prześwietlenia, tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny.

Karcynogeneza jest bardzo złożonym procesem, w którym uczestniczą dziedziczne czynniki ryzyka (czynniki wewnętrzne) i środowiskowe (czynniki zewnętrzne). Te dwa czynniki przyczynowe są ze sobą powiązane i mogą oddziaływać na wiele sposobów, zwiększając prawdopodobieństwo przekształcenia się normalnych komórek w komórki złośliwe.

Czynniki zewnętrzne: odnoszą się do środowiska i zwyczajów lub zwyczajów naszego środowiska społecznego i kulturowego

  • Narażenie na promieniowanie;
  • Narażenie na chemikalia;
  • Wirus;
  • Konsumpcja papierosów;
  • Spożycie alkoholu;
  • Niewłaściwa dieta;
  • Brak ćwiczeń fizycznych;
  • Narażenie zawodowe.

Doskonale zdajemy sobie sprawę z niektórych z tych czynników: nadmierna ekspozycja na słońce może powodować raka skóry, palenie może powodować raka płuc, a niektóre wirusy mogą powodować białaczkę. Bada się wiele innych czynników, takich jak niektóre składniki spożywanej przez nas żywności i starzenie się, które powodują zmiany w komórkach i zwiększają ich podatność na transformację nowotworową. Ponieważ komórki osób starszych były dłużej narażone na różne czynniki ryzyka raka, może to wyjaśniać większą częstość występowania raka u osób starszych. Pomimo wielu badań i badań, kilka innych czynników jest wciąż zupełnie nieznanych.

Szczepić dziewczęta w wieku 9-14 lat i chłopców w wieku 11-14 lat przeciwko HPV.
Szczepienia przeciwko HPV dostępne w SUS oraz badanie profilaktyczne (Papanicolaou) uzupełniają się wzajemnie jako działania zapobiegające rakowi szyjki macicy. Nawet zaszczepione kobiety, gdy osiągną wiek 25 lat, powinny mieć test profilaktyczny co trzy lata, ponieważ szczepionka nie chroni przed wszystkimi podtypami HPV. Specjalne grupy, takie jak osoby z niedoborem odporności wywołanym przez HIV, powinny przestrzegać określonych wytycznych. W przypadku kobiet z immunosupresją, żyjących z HIV/AIDS, nosicielkami przeszczepów i nosicielkami raka, szczepionka jest wskazana do 45 roku życia.

Zaszczep się przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B.
Rak wątroby jest związany z zakażeniem wirusem, który powoduje zapalenie wątroby typu B, a szczepionka jest ważnym środkiem zapobiegania temu nowotworowi. Ministerstwo Zdrowia zapewnia szczepionkę przeciwko temu wirusowi w placówkach służby zdrowia w kraju dla osób w każdym wieku.

Unikaj picia napojów alkoholowych. Jego spożycie, w dowolnej ilości i rodzaju, przyczynia się do ryzyka zachorowania na raka. Ponadto łączenie napojów alkoholowych z tytoniem zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania. Unikaj jedzenia przetworzonego mięsa.
Przetworzone mięso, takie jak szynka, kiełbasa, kiełbasa, bekon, salami, kiełbasa bolońska, pierś z indyka i koc z indyka może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Konserwanty (takie jak azotyny i azotany) mogą powodować raka jelita (okrężnicy i odbytnicy).

Unikaj ekspozycji na słońce między 10 a 16 i zawsze używaj odpowiedniej ochrony, takiej jak czapka, namiot i krem ​​przeciwsłoneczny, w tym na ustach. Jeśli ekspozycja na słońce w ciągu dnia jest nieunikniona, noś kapelusz z szerokim rondem, koszulę z długimi rękawami i długie spodnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj